Sernik to ciasto nieodłącznie związane ze świętami. Podobnie jak bigos czy sałatka jarzynowa, w wielu domach trafia na stół, więc trudno wyobrazić sobie rodzinne uroczystości bez takiego przysmaku. Co warto wiedzieć o serniku przygotowywanym na Boże Narodzenie?
Historia serników jest bardzo długa. To, że twaróg nadaje się na ciasto, odkryli już starożytni Grecy. Serniki piekli także Rzymianie, nazywając uzyskane ciasto libum lub placenta. Długo jednak trzeba było czekać, zanim ten wypiek trafił do Polski. Odkrycie sernika i wprowadzanie go do polskiej tradycji kulinarnej to podobno zasługa króla Jana Sobieskiego, który zainspirował się sernikiem wiedeńskim. Przysmak prosto ze stolicy Austrii do dziś cieszy się popularnością, choć jest także wiele receptur z innych stron świata. Swoich amatorów ma sernik nowojorski, a także puszysty i delikatny sernik japoński. Ostatnio na popularności zyskuje także sernik baskijski. Wersji tego ciasta jest dużo. Różni je spód (lub brak spodu), polewa lub posypka, a także dodatki. Od lat trwa przecież nierozwiązywalny spór, czy sernik powinien być przygotowywany z rodzynkami, czy jednak bez. Znacznie mniejsze emocje budzi już kwestia tego, czy na wierzchu ma się znajdować cukier puder, czy może polewa czekoladowa. Nikt też nie kruszy kopii, walcząc o to, czy sernik może być podawany z budyniem.
Przepis na sernik wigilijny, który podaje się w naszym kraju to według kulinarnej nomenklatury po prostu sernik polski. Jest daniem, które przygotowuje się dość łatwo i szybko. Dlatego nikogo nie powinno dziwić, że w wielu domach pojawia się częściej niż inne ciasta, których przygotowanie wymaga wprawy i doświadczenia.
Świąteczny sernik to idealny deser na spotkanie z rodziną albo ze znajomymi. Często jest serwowany w kawiarniach, a także w domu jako dodatek do herbaty. Głównym składnikiem, który będzie potrzebny do przygotowania tego ciasta jest oczywiście twaróg. Żeby masa serowa mogła zamienić się w ciasto, należy połączyć twaróg z jajkami, masłem, cukrem lub miodem, mąką. Jeśli ciasto ma mieć przyjemny waniliowy posmak, możesz dodać także aromat waniliowy w płynie. Dobrym dodatkiem będzie także cukier waniliowy. Chcesz sprawdzić wersję z kremową, budyniową masą? Musisz mieć budyń waniliowy Winiary. Wymieszane składniki powinny trafić do odpowiedniej formy do wypieku. Może być to na przykład tortownica.
Jeśli sernik ma mieć wyodrębniony wyraźny spod, to od tej podstawy zaczyna się pieczenie ciasta. Po tym wstępnym etapie (jeśli występuje, bo są też serniki bez spodu) dopiero można brać się za wypiek masy uzyskanej z twarogu. Pieczenie sernika zajmuje przeciętnie około 40 minut. W trakcie lepiej nie otwierać drzwiczek i nie zaglądać do środka, ponieważ każdorazowe uchylenie szczelnie zamkniętego piekarnika tylko wydłuży czas oczekiwania.
Przepis na sernik wigilijny nie jest trudny. Żeby wyszedł perfekcyjnie, potrzeba jednak składników dobrej jakości. Najistotniejszy jest świeży twaróg, lecz nie można zapomnieć o tym, żeby inne składniki także były bez zarzutu, Chociaż sernik w naszym kraju rozpowszechnił się dość późno, obecnie jest standardem na polskich stołach. Sernik na Boże Narodzenie to ciasto, które nie może zabraknąć na stole. W wersji wigilijnej możesz wypiek udekorować skórką pomarańczową, uwypuklając aromaty charakterystyczne dla tego wyjątkowego okresu w ciągu roku! Pyszny sernik, niezależnie od tego, z którego przepisu skorzystasz, przypadnie do gustu wszystkim domownikom i gościom!